Na našich cestách není vždy jednoduché zajít na oběd, především při delších tůrách v horách. Po 4 nebo 5 hodinách stoupání si moc rádi pochutnáme na teplém jídle, které navíc nezabere moc místa v batohu. A věřte, že knedlo-vepřo-zelo s výhledy do údolí, si zamilujete.
Proč Adventure menu?
Při cestování:
- chceme si pochutnat a doplnit energii,
- nechceme za jídlo zbytečně utrácet,
- nechceme tahat nic těžkého,
- nechceme rozdělávat oheň nebo nosit vařič.
Obvykle kombinace těchto vlastností moc nehraje, ale v tomto případě jsme našli ideální shodu..
Jasně, jedno jídlo vychází na nějakých 170-190 korun, což není málo. Za cca 200 Kč si dáte v rakouských Alpách ale maximálně polévku a jednu housku – výživové hodnoty nic moc. Za hodnotnější jídlo utratíte v přepočtu kolem 350 korun. A to se bavíme o situacích, kdy na daném místě restaurace vůbec je.
Sterilovaná a dehydrovaná varianta
Do nedávna mělo Adventure Menu v nabídce “pouze” sterilovanou variantu. Nyní je k dispozici i v dehydrované, kam stačí přilít voda. Při našich cestách jsme měli prozatím vždy sterilovaná jídla a nemůžeme si je vynachválit.
Hlavní jídlo váží po ohřátí 400 gramů, snídaňové pochoutky čtvrt kila. Určitě se nepřejíte, nadruhou stranu po obědě budete schopni chodit a ne se kutálet. 🙂
Jídel je spousta.
Sterilovaná např.:
- Vepřové žebírko s bramborem
- Vepřové s knedlíkem a zelím (bramborové špalíčky) – DOPORUČUJEME
- Hovězí na tymiánu
- Jelení ragú s bramborovými špalíčky
- Kuře korma s rýží
- Kuřecí křídla na medu a chilli
- Kuřecí na divoko s rýží – DOPORUČUJEME
- Kuřecí po zahradnicku s fazolemi
- Masové koule s Basmati a rajskou omáčkou – DOPORUČUJEME
- Pikantní kotlík s Bulgurem
- Tandoori quinoa
- Vepřové na kmíně
- Farmářská šunka s čočkovým ragú
- Hovězí guláš s bramborem
- Zeleninové rizoto s tofu
A dehydrované dobroty:
- Chilli con carne (malé a velké)
- Fusilli se špenátem a vlašskými ořechy
- Gulášový polévka
- Krémová míchaná vajíčka se šunkou a sýrem
- Krémové rizoto s chřestem a brokolicí
- Kuře korma s rýží basmati
- Kuře tikka masala s rýží basmati
- Kuřecí supreme s ratatouille (malé a velké)
- Penne s boloňskou omáčkou a parmezánem
- Pikantní kotlík s bulgurem
- Lightweight čočkový dhal
Ze snídaní a pochoutek je pak na výběr z:
- Žemlovka s jablky a skořicí
- Rýžový nákyp se švestkami
- Krůtí jerky
- Hovězí jerky
- Trail mix – hovězí, goja, pekanové ořechy
Příprava Adventure menu
Jídla nemusíte vařit hodinu na ohni, stačí je ohřát. Je to jednoduché a vše potřebné k ohřevu dostanete i v obchodu s AM (Liman sport v Plzni, Hudy, Rock Point, Alza…). Potřebujete vlastně jen zipper bag (uzavíratelný sáček) a ohřívací kapsle. Kapsle jsou ve dvou velikostech – pro ohřev jednoho či dvou jídel.
V případě ohřevu dvou jídel vložíte dva uzavřené sáčky s pokrmy do velkého sáčku, přilijete vodu dle návodu a velký sáček uzavřete. Za cca 12 minut máte teplý oběd! Jídlo můžete samozřejmě také vyklopit do ešusu nebo na talíř, ohřívat ho v mikrovlnce nebo na sporáku. O tom to ale pro nás není – my ho potřebujeme venku, obvykle v horách.
Když je venku zima (dokonce i sníh), možná budete potřebovat pro řádné ohřátí k velké ohřívací kapsli i jednu menší, počítejte s vyšší spotřebou vody.
Co jíte vy?
Adventure menu vás zasytí, nezalepí, neváží tolik, dá se zaplatit a ještě dobře chutná. Obvykle doplníme tenhle oběd o dopolední ovoce a odpolední proteinovou tyčinku. Myslete vždy na energetickou hodnotu – knedlíky vám můžou padat z talíře, ale tohle je zkrátka lepší.