Při cestování rádi ochutnáváme místní speciality. Na Maltě nám velice chutnalo a tak vám přinášíme několik tipů, co stojí za to ochutnat na tomto ostrově ležícím ve Středozemním moři.
- Ravjul-tal-fenek
- Ftira – maltský chléb
- Pastizzi
- Kannoli
- Limonáda Kinnie
- Mořské plody a ryby
- Pizza
- Zmrzlina
- Arancini, plněné kapsy a sladkosti
Ravjul-tal-fenek
Na Maltě je velice oblíbené králičí maso a to v různých podobách. Králík se maltsky řekne fenek, většina jídelních lístků a cedulí s nabídkou je ale stejně psaná anglicky.
V jedné restauraci u pobřeží jsme si dali Ravjul-tal-fenek, neboli ravioly plněné králičím masem s rajčatovou omáčkou a hráškem a moc jsme si pochutnali.
Ftira – maltský chléb
Další jídlo, které nám velice chutnalo je ftira. Maltský chléb, buď je plněný a zapečený nebo ho podávají kulatý s ingrediencemi naskládanými jako na pizze.
Dobrý byl plněný tuňákem, rajčatovou směsí, cibulí a olivami ale také s mozzarellou.
Pastizzi
Oblíbili jsme si i Pastizzi, což jsou taštičky vyrobené z “listového” těsta, plněné sýrem ricotta, masem, špenátem, hráškem nebo sladké s čokoládou. Sýrové doporučujeme všemi deseti 🙂
Kannoli
Sladké trubičky Kannoli nám připomínají naše kremrole. Těsto je křehké a na výběr je hned z několika náplní.
Limonáda Kinnie
Originální maltská limonáda Kinnie chutná tak trochu jako nealkoholická Becherovka. Ochutnala jsem dvě příchutě a obě mi docela chutnali, Petra už limonáda zaujala méně.
Mořské plody a ryby
Mořské plody a ryby dostanete na Maltě skoro v každé restauraci. My si na tyto speciality moc nepotrpíme a tak je můžete ochutnat i za nás 🙂 V nabídce jsme viděli tuňáka, okouna, mečouna, olihně nebo chobotnice.
Pizza
Maltská kuchyně je hodně inspirovaná italskou a tak v nabídce nechybí ani pizza. Překvapilo nás, že pizza chutnala skoro jako v pravé Itálii.
Zmrzlina
Zmrzlina je k dostání také po celém ostrově, vyzkoušeli jsme jich hned několik u různých stánků podél promenád nebo pláží. Je velice dobrá a smetanová, nicméně třeba v Itálii nebo Chorvatsku nám chutnala více.
Arancini, plněné kapsy a sladkosti
Dále jsme vyzkoušeli i ne přímo maltské speciality jako arancini (kuličky z vařené rýže, plněné masovým ragú a mozzarellou), plněné kuřecí kapsy a křupavé croissanty s krémem.