Základní informace o Maďarsku
Maďarsko leží ve střední Evropě. Sousedí s Rakouskem, Slovinskem, Chorvatskem, Srbskem, Rumunskem, Slovenskem a Ukrajinou. Rozloha Maďarska činí 93 026 km2 a žije zde přes 9,7 milionu obyvatel. Hlavním městem je Budapešť. Úředním jazykem je maďarština.
Geografie Maďarska
Maďarsko je velice rovinatou zemí, leží v Panonské pánvi. Nejhornatější je severní oblast země.
- nejvyšší bod: hora Kékes 1 015 m n. m.
- nejnižší bod: řeka Dunaj u města Segedín 79 m n. m.
- největší jezero: Balaton
- nejdelší řeka: Dunaj (další významná řeka se jmenuje Tisa)
Nejznámější místa Maďarska
V Maďarsku se můžete vydat jak do města, tak do přírody. Turisté nejčastěji navštěvují Budapešť, Stoličný Bělehrad, Segedín nebo Debrecín.
Maďarsko je také velice oblíbené díky termálním lázním. Jedny takové najdete např. ve městě Sárvár.
A kam v Maďarsku do přírody? Jako první vás určitě napadne maďarské moře – Balaton. Dalšími hezkými jezery jsou Velence či Tizsa.
Ceny/Měna v Maďarsku
V Maďarsku se platí forintem (kód měny: HUF). 1 forint je cca 0,063 Kč. Když si tedy vyměníte peníze do Maďarska, budete mít v peněžence slušný balík 🙂
V turistických oblastech jsou ceny v restauracích a obchodech podobné jako v Rakousku nebo Německu, východnějším směrem jsou ceny příznivější.
Může se hodit
- vstupní formality: pro vstup do Maďarska postačí platný občanský průkaz
- zásuvky: 220 V
- rychlosti: v obci 50 km/h, mimo obec 90 km/h, na dálnici 130 km/h
- předvolba: +36
Státní svátky v Maďarsku
- 1. ledna – Nový rok
- 15. března – Vypuknutí revoluce
- Velikonoce – pohyblivé datum
- 1. května – Svátek práce
- 20. srpna – Sv. Štěpán
- 23. říjen – povstání
- 1. listopadu – Všech svatých
- Vánoce
Musíte ochutnat v Maďarsku
Maďaři jsou velcí milovníci masa, hojně se konzumuje hovězí nebo vepřové a např. u Balatonu také ryby.
Z koření se nejvíce používá červená paprika, pepř a sůl. Velmi oblíbená je zakysaná smetana a zelí.
Určitě ochutnejte:
- pravý maďarský guláš
- segedínský guláš
- langoš – nepodává se s kečupem jako u nás ale se zakysanou smetanou a sýrem
- pagáč – slaný nebo sladký koláč z kynutého těsta
- halászlé – polévka z více druhů ryb, rajčat a paprik
- Dobošův dort s karamelovou krustou
- dort Esterházy